نمای اسپایدر جز آن دسته از نماهای ساختمانی مدرن است که از ترکیب قطعات اسپایدر، شیشه و سازه نگهدارنده تشکیل شده است که شیشه توسط اسپایدر به سازه مورد نظرمتصل می شود. نوع طراحی منحصر به فرد نمای اسپایدر باعث شده تا این نما استفاده بیشتری در پروژه های تجاری و اداری داشته باشد و دید وسیعتری را به ناظر از داخل به خارج ساختمان می دهد و از بیرون به جهت طراحی خاص آن منظره و زیبایی بیشتری را برای بینندگان به ارمغان می آورد.
از مهم ترین مزیت های نمای اسپایدر نسبت به نماهای کرتین وال می توان به کاسته شدن خطوط افقی اشاره کرد که دید بهتری را از داخل به خارج ساختمان می دهد همچنین تنوع طرح های سازه اصلی نما امکان زیبایی بصری خاصی را مخصوصاً در محیط های تجاری و عمومی ایجاد می کند .
مزایا و معایب
این نوع سیستم در نماهای ساختمانی دارای مزایا و معایبی می باشد. از مهم ترین مزیت های این نما می توان به سبک بودن سازه و اتصالات، سادگی جزئیات اجرایی، امکان اجرا سطوح پیچیده بدون نیاز به فرم دهی، شفافیت یکپارچه نما، تنوع سیستم های سازه و مقاومت بالا در زمین لرزه ها و حرکت های جانبی می باشد. از معایبی این نوع سیستم نیز می توان به ایجاد بازشو با جزئیات پیچیده و نیاز به نظارت دقیق در اجرای صحیح آب بندی و همچنین نیاز به محاسباتی حساستر و دقیقتر توسط مهندسین سازه در سازه های اسپایدر اشاره کرد .
سیستم های سازه اصلی اسپایدر
سازه اصلی اسپایدر که درواقع همان سازه نگهدارنده است می تواند از سیستم هایی همچون کابل، خرپا، فین گلس و غیره باشد که هریک از آنها بسته به نوع کاربری محل می تواند مزایا و معایبی را در بر داشته باشد .
اسپایدر کابلی
در این روش سازهای که وظیفه تحمل بار وانتقال آن به تکیه گاهها را بر عهده میگیرد از کابل بصورت تور وکراس و یا خرپا بوده و خصوصیت اصلی این نوع نما زیبایی خاص آن میباشد.
اسپایدر با سازه خرپای فلزی
در این روش شیشه به اسپایدر متصل شده و اسپایدرها توسط جوش و یا پیچ ها به سازه اصلی اتصال پیدا می کنند که سازه اصلی وظیفه انتقال تحمل بارهای دینامیکی و نیروی شیشه را بر عهده دارد . کارکرد این نما بیشتر جهت فضاهای عمومی و بزرگ مناسب بوده و زیبایی منحصر به فردی را برای بیننده فراهم می کند.
فین گلس
در این نوع نما انتقال بار به سازه اصلی با استفاده از یک تیغه شیشهای دو یا سه لایه انجام می گیردکه حاصل کار ظرافت و زیبایی و شفافیت خاصی میباشد.
بصورت کلی نماهای اسپایدر جزء نماهای مدرن و پرکاربرد جهت فضاهای تجاری، رستورانی و فضاهای عمومی مانند فرودگاه ها و ترمینال ها استفاده می شوند. اگرچه هزینه این نما بالا بوده و محدودیت هایی را در بردارد اما نماهای اسپایدر همچنان جز نماهای پرکاربرد این حوزه مهندسی ساختمان میباشد .
با در نظر گرفتن این موضوع که نماهای اسپایدر برای فضاهایی همچون مسکونی و با کاربری مشابه رایج نمی باشد و علت آن در عدم داشتن جزئیات ساده برای فصل مشترک آنها بین دیوار های بنایی و شیشه می باشد اما میتوان این نوع نما را جز رایج ترین سازه های نما در دنیا دانست و بسیاری از مهندسین معمار علیرغم هزینه های بالای نظارت این نما، بر اجرای این نوع نماها برای پروژه های خود تاکید داشته و اجرای این نما را به عنوان بخش حساس طرح در نما تلقی می نمایند .